Terug naar De Pen

De pen van Giel de Reuver

Om de zoveel tijd kijk ik altijd even of er weer een nieuwe “pen” op de website staat.
En toen ik de pen van Jos de Boer aantrof vond ik het dan ook een hele verrassing (maar wel een aangename) om te zien dat ik nu aan de beurt was.
Ik ben op jonge leeftijd (ik dacht op mijn 9e) begonnen met altsaxofoon. Daarvoor kreeg ik in de Streekmuziekschool les van Iwan Szomoru. Als leraar kon hij erg recht voor zijn raap zijn, maar ik heb het altijd goed met hem kunnen vinden.
Meer dan tien jaar heb ik les gehad, tot ik in 2009 besloot dat ik het wel mooi vond. In al die tijd heb ik veel interessante muziek geleerd. Natuurlijk waren er regelmatig voorspeelavonden in de muziekschool.
En zo kwam het dat Kees van der Linden, vader van twee andere saxofoonleerlingen, mij had zien spelen.
Ik kende hem vooral van gezicht, omdat ik hem toen nog regelmatig zag in De Bron, waar hij trompet
speelde bij de gezinsvieringen.
In de zomer van 2004, toen ik 16 was, kwam hij na afloop van zo’n viering naar me toe met de vraag of
ik nog saxofoon speelde, omdat ze bij Crescendo wel versterking konden gebruiken. Dezelfde week nog ging ik kijken op de repetitie. Spannend, want afgezien van Kees herkende ik er maar één iemand: Daniël Huibers, die ik vaag herkende uit een ver verleden van basisschool het Spinnewiel, waar ik tot mijn 7e had gezeten.
Spelen in een groep was niet nieuw, omdat ik op de muziekschool ook lid was van het Saxofoon Ensemble. De harmonie was vooral vernieuwend in de grotere muzikale variatie en de verscheidenheid aan instrumenten. Na een jaar besloot ik, omdat ik muziekles en twee orkesten te druk vond, met het ensemble te stoppen en me te concentreren op de harmonie. Sindsdien hebben we veel verschillende optredens en concerten gedaan.
Van alle altsaxofoons uit mijn begintijd ben ik de enige die nog over is, maar de sfeer is er alleen maar
op vooruit gegaan. Zelf ben ik ook behoorlijk gegroeid. Ik haalde in 2006 mijn eindexamen gymnasium en begon toen aan een studie geschiedenis aan de Universiteit Leiden, waar ik in 2011 mijn masterdiploma haalde. Hoewel ik mij daarna met veel ijver aan een docentenopleiding wijdde, was het uiteindelijk gezonder voor mij om dat plan op te geven. Sindsdien heb ik mij met name geconcentreerd op mijn baan als parkmedewerker van Archeon, alwaar ik mijn historische kennis met veel plezier kan overdragen op anderen. Verder onderhoud ik op Facebook de pagina “Geschiedenis van Vandaag”, waarop ik vertel over historische feiten van de dag, en maak ik met een vriend en collega de website Romeinen.info.
Wie weet wat de toekomst brengt…
Ik geef op mijn beurt de pen door aan Peter van den Burg!