De Alphense muziekvereniging Crescendo heeft de koninklijke erepenning gekregen.

Muziekvereniging Crescendo uit Alphen aan den Rijn heeft tijdens de viering van hun honderdjarig bestaan, op 14 oktober 2023, de koninklijke erepenning ontvangen. De koninklijke erepenning werd uitgereikt door burgemeester Liesbeth Spies. Op 29 oktober 2023 bestaat muziekvereniging Crescendo honderd jaar.

De doelstelling van muziekvereniging Crescendo is het beoefenen van instrumentale muziek, en de beoefening van majoretteactiviteiten. De vereniging heeft 75 leden. De vereniging onderscheidt zich van andere muziekverenigingen: de muziekvereniging heeft naast een drumband en harmonieorkest, ook majorettes, minirettes, een drum- en malletband, een drumfanfare en blaaskapel in huis. Daarnaast staat Crescendo voor inclusiviteit, ongeacht het niveau is iedereen welkom en krijgt iedereen een plek binnen de vereniging.

Crescendo verzorgt de opleiding van majorettes en muzikanten zelf, maar heeft ook een samenwerkingsverband met de Muziekschool in Alphen aan den Rijn. Tevens heeft de majorettegroep een succesvolle samenwerking opgezet met de majorettes van Con Brio (ook uit Alphen aan den Rijn). Samen treden zij regelmatig op als de Majorettes van Alphen.

Gemiddeld verzorgt Crescendo zo’n 28 optredens per jaar. Naast optredens bij verschillende evenementen in Alphen aan den Rijn treedt Crescendo ook op buiten de gemeentegrens. Voorbeelden hiervan zijn een carnavalsoptreden in Duitsland, een optreden van he blaaskapel tijdens La Grande Départ van de Tour de France in Utrecht, deelname aan theatershows van Man bijt Hond en Claudia de Breij.

De koninklijke erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen, welke strikt op naam van de ontvangende instantie is.

 

...